Je hebt vast wel eens iets gelezen over groene dagen. En alhoewel er in veel gevallen wordt gedoeld op een dak dat volledig begroeid is, zijn er nog meer manieren waarop je je dak duurzamer, en dus ‘groener’ kan maken.
Echt groen of bij wijze van spreken?
Een echt groen dak is mooi, goed voor mens en natuur en steeds meer in opkomst. Op een bestaand of nieuw dak worden kleine plantjes geplaatst, vaak bepaalde vetplantjes of andere planten die goed tegen zowel droogte als felle zon, maar ook zo nu en dan een plens water of zelfs vorst kunnen. Groene daken zorgen voor extra isolatie waardoor het in de winter wat warmer blijft binnen, terwijl zij in de zomer juist de warme een beetje buiten kunnen houden. Daarnaast zijn dit soort vetplantjes in staat om heel veel water op te nemen, ze zuigen zich er als het ware mee vol. Dat is positief op momenten waarop er erg veel neerslag valt. Niet zelden raken onze riolen daarvan overbelast. Door het water op het dak grotendeels op te kunnen vinden, worden de riolen minder zwaar belast en belandt niet al het gevallen water erin. Bovendien zorgen planten voor extra zuurstof in de lucht, en nemen zij schadelijke gassen juist op. Een goede reden om eens te bekijken of een groen dak ook op jouw huis of tuin een optie is.
Vind je het geen goed idee, of is het in jouw situatie niet uit te voeren? Dan kun je ook kiezen voor een dak met groene eigenschappen, in de zin van duurzaamheid/milieuvriendelijkheid. Want ook op dat gebied is er heel wat mogelijk.
Van zonnepanelen tot duurzame dakbedekking
Een manier om je dak een stuk duurzamer te maken, is door er zonnepanelen op te laten plaatsen. Zo komt de warmte van de zon niet alleen maar op de bovenste verdieping van je huis terecht, maar vooral ook in de panelen, die je huis op hun beurt weer van energie kunnen voorzien. Zo wordt het zonlicht nuttig gebruikt, en hoeft er ook nog eens minder een beroep gedaan te worden op fossiele brandstoffen waar we doorgaans ons huis mee verwarmen.
Ook op het gebied van dakbedekking kun je groene keuzes maken. Door op een plat dak bijvoorbeeld te kiezen voor EPDM folie bijvoorbeeld, in plaats van de meer traditionele soorten dakbedekkingen. EPDM dakbedekking gaat namelijk gerust 50 jaar mee, meer dan het dubbele dan bijvoorbeeld bitumen, en is daarmee een stuk duurzamer. Daarnaast kan het, als de levensduur erop zit, gerecycled worden, zodat er geen afval door ontstaat. Ook op deze manier ben je dus duurzaam en groen bezig.