Van je studententijd écht een leuke tijd maken

De studententijd is de leukste tijd van je leven, zo wordt menig scholier verteld nadat ze klaar zijn met de middelbare school. Natuurlijk is het beginnen aan je studententijd een belangrijk moment in het leven. Je zult waarschijnlijk voor het eerst buiten huis gaan wonen wat veel vrijheid meegeeft en natuurlijk ook nieuwe verantwoordelijkheden. Je zult een studie gaan doen die je hopelijk leuk vindt, nieuwe mensen ontmoeten en misschien zelfs bij een studentenvereniging gaan. Toch zijn er momenteel veel studenten die aangeven dat het niet de leukste tijd van hun leven is. Ze geven aan veel stress te hebben en druk te voelen. Burn-outs onder jongeren stijgen momenteel. Dit komt vooral door werkdruk en het gevoel dat ze alles tegelijkertijd moeten doen. Daarnaast zien ze te veel idealistische weerspiegelingen van het leven van andere mensen op sociale media en hebben ze daardoor het gevoel dat ze dingen missen. In dit artikel bespreken we hoe je van je studententijd, echt een leuke tijd kunt maken.

Wil niet te veel

Wanneer je gaat studeren is het logisch dat je volop het studentenleven wilt gaan induiken. Maar het is belangrijk dat je niet meteen te veel hooi op je vork neemt. Probeer op een rustige manier tijdens het studentenleven nieuwe dingen uit te proberen alhoewel het natuurlijk fantastisch is om bij een studentenvereniging te gaan is het geen goed idee om meteen bij het bestuur te gaan. Dit zal je veel te veel werk kosten.

Feest met mate

Studenten houden natuurlijk echt van een feestje. Alhoewel het hartstikke leuk is om regelmatig naar feesten te gaan als student, willen sommige studenten nog weleens vergeten dat er ook nog gestudeerd moet worden, soms de volgende dag. In dat geval is niet zo slim om te veel te drinken. Sowieso moeten studenten uitkijken voor ongezond gedrag zoals binge drinken en alcoholmisbruik. Je kunt ook naar een feest gaan en die avond niks drinken bijvoorbeeld. Op deze manier kun je wel genieten van de sociale contacten op het feestje maar zit je niet de volgende dag met een kater in de collegezaal.

Neem niet meteen een bijbaan

Door het leenstelsel hebben tegenwoordig de meeste studenten een schuld. Om de studie en het leven te betalen proberen sommige studenten meteen een bijbaan te zoeken wanneer ze beginnen met de studie. Maar vaak is studeren, én een sociaal leven en ook nog werken te veel. Je kunt beter gewoon focussen op de studie en in vier jaar afstuderen om zo ervoor te zorgen dat je de studieschuld minimaliseert, dan werken en studeren en door de drukte studievertraging op te lopen.