Zelf een overkapping bouwen

Wil jij jouw tuin helemaal compleet maken? Kies er dan voor om een overkapping in de tuin te plaatsen. In de zomer kan je heerlijk genieten van de buitenlucht. Er zijn verschillende soorten bouwpakketten beschikbaar waarmee jij een overkapping kunt bouwen. We willen graag geld besparen en zijn zelf handiger dan we denken. Ga de uitdaging aan en bouw je eigen overkapping.

Controleren

Voordat je van start gaat met bouw, is het aan jou om alles te controleren. Wanneer je werkt met een bouwpakket, dan is het zeker essentieel om alle benodigdheden goed te controleren. Zorg dat je alle materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Zodat je direct aan de slag kunt met de bouw en tussendoor niet hoeft te stoppen met de werkzaamheden. Alle materialen bij de hand? Dan kan je verder met het controleren van de fundering. Allereerst kies je een mooi plekje uit in de tuin, zorg dat je hier goed over nadenkt, zodat je later geen spijt krijgt. De fundering moet wel waterpas zijn of worden gemaakt. Als de fundering niet waterpas staat, dan kan het hout gaan werken of sluiten onderdelen niet goed aan op elkaar.

Aan de slag

Na alles goed gecontroleerd te hebben, kan je aan de slag met het bouwen. Allereerst worden de staanders geplaatst. Deze zijn erg belangrijk bij het bouwen van een overkapping. De palen dienen ter ondersteuning. Zet de staanders waterpas neer en zorg voor de juiste afstanden tussen de palen. Staan de staander juist? Dan kan je verder gaan met het plaatsen van ringbalken. De ringbalken zijn de horizontale balken die bovenaan de staanders bevestigd worden. Zijn de ringbalken ook bevestigd? Dan kan je de schuine schoren gaan plaatsen. De schuine schoren zorgen voor de verbinding tussen de staanders en ringbalken. Het zorgt voor extra stevigheid van de overkapping; ook naar een flinke storm wordt de overkapping stabiel gehouden. De basis van jouw overkapping staat nu. Hoe jij verder te werk gaat is afhankelijk van jouw dak. Er is voldoende informatie te vinden over het bouwen van een overkapping.

Onderhouden

Een overkapping kan gebouwd worden door middel van verschillende materialen. Alle materialen moeten op verschillende manieren worden behandeld. De eventuele ramen in de overkapping dienen schoongehouden te worden. Daarnaast is het belangrijk om de overkapping in haar geheel goed te onderhouden. De juiste onderhoud zorgt voor een langere levensduur van de overkapping.