Vijf slimme tips om meer te bewegen

We brengen onze tijd meer en meer zittend door. Comfortabel, maar niet heel erg gezond. Hoe kun je ervoor zorgen dat je iedere dag toch een beetje meer beweegt, zonder naar de sportschool te moeten?

Met de fiets naar je werk

Woon je niet al te ver van je werk vandaan? Ga dan eens op de fiets, in plaats van uit gewoonte in de auto te stappen. Zo kom je een stuk frisser en energieker op je werk aan, en kom je ongemerkt ook nog eens aan heel wat minuten extra beweging.

Woon je iets te ver weg om op de fiets te stappen, en kost het je wel erg veel extra reistijd? Overweeg dan een elektrische fiets. Natuurlijk, daarop gebruik je minder energie dan op een normale fiets, maar altijd nog meer dan wanneer je in de auto stapt. Via veel bedrijven kun je tegenwoordig een elektrische fiets leasen voor een paar euro per maand, informeer er eens naar bij je werkgever.

Lopend de boodschappen doen

Woon je op minder dan tien minuten lopen van de supermarkt? Doe dan je dagelijkse boodschappen eens wat vaker lopend, in plaats van met de auto. Het is een prima wandelingetje, waarmee je op de terugweg ook nog eens je armspieren traint door de tassen die je draagt.

Neem wat vaker de trap

Op kantoor, op het station, in een winkelcentrum, een flatgebouw of in een parkeergarage: vaak kun je er kiezen om de trap te pakken of juist de roltrap of lift. Als je nu eens wat vaker voor die trap kiest, krijg je ongemerkt een stuk betere conditie en beweeg je dagelijks meteen een beetje extra. De eerste dagen is het vast en zeker even wennen, maar al na een week of wat sprint je de trappen op en af alsof je nooit iets anders hebt gedaan.

Maak eens een wandeling

Heb je in je lunchpauze niets te doen? Of zit je je ’s avonds op de bank te vervelen? Werk je een dagje thuis, en wil je even de deur uit? Hup, doe je schoenen aan en maak even een lekkere wandeling. Een half uurtje stevig doorstappen en je zit al bijna aan de hoeveelheid beweging die dagelijks wordt aangeraden. Daarnaast maakt wandelen je hoofd lekker fris en leeg en geeft het je extra energie. Doe je het regelmatig, dan zal je ook je conditie met sprongen vooruit zien gaan.

Sta ieder uur even op

Zit je op je werk 8 uur lang aan een bureau? Vergeet dan niet om ieder uur tenminste een keertje op te staan. Gebruik het om even wat te drinken te halen, naar een collega te lopen om iets te vragen, of wandel gewoon een klein rondje over afdeling. Als het gaat om calorieën zal je er met even opstaan niet veel mee verbranden, maar je spieren en gewrichten zullen je meer dan dankbaar zijn dat ze af en toe even uit die zittende positie mogen komen en even kunnen bewegen.