diefstal en criminaliteit voorkomen

Het is een onzekere tijd, door het coronavirus kunnen we vele dagelijkse activiteiten niet meer uitvoeren. In de gehele samenleving zijn we op zoek naar verschillende alternatieven, om zo op een verantwoorde manier om te kunnen gaan met het coronavirus. Zo kunnen we bijvoorbeeld niet op bezoek bij onze ouderen, maar houden we wel contact door te videobellen, of door op afstand met elkaar te spreken. 

Echter zijn er ook vele mensen in deze tijd, die doordat ze alleen zijn, zeer kwetsbaar zijn. Deze mensen kunnen niet meer rekenen op hun dagelijkse bezoek, waardoor ze vaak alleen zullen staan in het leven. Vele oplichters zien in deze tijd graag hun kans, om door middel van de genomen maatregelen hun slag te slaan. In dit blog vertel ik je graag hoe we gezamenlijk de oplichtingen en diefstallen kunnen voorkomen.

Zorg voor voldoende verlichting en preventie

Om diefstal en andere criminaliteit te kunnen stappen, is het van belang dat we beschikken over voldoende en de juiste preventieve middelen. Zo is het bij het voorkomen van diefstal van belang dat je erg veel verlichting plaatst in en om het huis. Inbrekers houden namelijk niet van licht, waardoor ze jouw huis sneller over zullen slaan.

Om verschillende oplichtingen te voorkomen, is het van belang om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en de ontwikkelingen van oplichters. De politie, de bank en de belastingdienst geven daarom vaak mededelingen over oplichters, die door middel van een nepbericht je bankrekening willen plunderen. Ze sturen een mail met hierin een betaallink, waarna ze achter je gegevens kunnen komen wanneer je hier op klikt. Kijk dus altijd goed naar de afzender en betaal nooit via een sms of e-mail!

Maak gebruik van camerabeveiliging

Een ander preventiemiddel die men veel gebruikt om daders op te sporen, is camera beveiliging. Met camerabeveiliging worden er fragmenten opgenomen van iedereen die bij jou aan de deur staat of rondom je huis loopt. Wanneer er dus een oplichter aan de deur komt, zal je deze altijd op camera hebben staan. Verder beschik je altijd over bewijsmateriaal wanneer er juist wel iets is gebeurd. De beelden die zijn opgenomen door de camerabeveiliging, kun je vervolgens aanleveren bij de politie. Zij zullen vervolgens de camerabeelden bekijken, om vervolgens de daders te kunnen opsporen.

Sluit ramen en deuren

Als laatste tip wil ik graag meegeven om de ramen en deuren goed te sluiten. Wellicht dat je dit nu zelf minder belangrijk vindt, omdat je toch de gehele dag thuis bent. Voor vele inbrekers maakt dit nog geeneens zo veel uit. Wanneer inbrekers hun kans zien, zullen ze deze ook heel snel pakken. Door ramen en deuren dus goed af te sluiten, voorkom je dat er – ook in deze tijd – geen kansen zullen liggen voor inbrekers.