Veiligheidshandschoenen: belangrijker dan je denkt!

De meeste mensen klussen regelmatig zonder veiligheidshandschoenen. Dat is niet verstandig. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Gewoon merkloze werkhandschoenen kopen bij de bouwmarkt is niet altijd verstandig. Voor lichte klusjes en onder normale omstandigheden zijn goedkope, merkloze handschoenen prima. Voor andere werkzaamheden heb je goede veiligheidshandschoenen nodig die zijn afgestemd op de klus die je gaat uitvoeren. Een speciaal keurmerk is bijvoorbeeld nodig wanneer je met chemische stoffen gaat werken.

Wat voor soort veiligheidshandschoenen heb je nodig?

Voor lichte, algemene kluswerkzaamheden zijn reguliere werkhandschoenen een prima oplossing. Moet het extra hygiënisch zijn dan zijn voordelige disposable werkhandschoenen nodig. Dit zijn weggooihandschoenen van neopreen of latex, en ze zijn bij uitstek geschikt voor het werken met voedsel. Zo zijn er ook handschoenen die heel geschikt zijn om te werken in een garage waar olie en vetten worden gebruikt. Goede latex handschoenen zijn nodig wanneer je met chemicaliën werkt. Voor het werken met glas of het werken in situaties met naalden zijn ook weer speciale handschoenen. Voor werkelijk elke soort klus of werk zijn gespecialiseerde handschoenen.

Eigenschappen van goede veiligheidshandschoenen

Goede werkhandschoenen hebben een aantal basiskwaliteiten. Ze zijn stevig, hebben een goede grip en zorgen toch dat je een goed gevoel hebt van wat je aan het doen bent. Per soort werk of klus zijn er dan eigenschappen die voor die klus belangrijk zijn zoals water- of hittebestendigheid. Ben je buiten aan het werk in de landbouw of de bouw dan is een goede isolatie belangrijk. Het werken met chemische stoffen stelt tevens hoge eisen aan je handschoenen. Een speciaal keurmerk is dan geen overbodige luxe. Werkhandschoenen zijn er in allerlei prijsklassen. Het goedkoopst zijn de weggooihandschoenen, maar die zijn niet voor elk werk geschikt. Over het algemeen is het uitgangspunt dat hoe beter de bescherming hoe duurder de handschoenen. Maar bedenk je wel: hierin is goedkoop al snel duurkoop!

Werkhandschoenen voor thuis

De meeste mensen zullen thuis geen gespecialiseerde werkzaamheden uitvoeren. Dan zijn goede, algemene veiligheidshandschoenen voldoende. Dat zijn allround-handschoenen die een goede veiligheid geven tegen de meest voor de hand liggende risico’s. Andere veiligheidshandschoenen die thuis van pas kunnen komen zijn de weggooihandschoenen die in de voedselindustrie gebruikt worden. Die zijn niet duur en zeer hygiënisch. Wanneer je zelf eten of drinken maakt thuis, zoals jam, bier, sap of wijn, dan zijn dit handschoenen die het verschil kunnen maken tussen een besmetting van je product in wording of een geslaagd proces.  

Andere aandachtspunten

Iets anders waar je op kunt letten wanneer je veiligheidshandschoenen gaat kopen, is of je ze kunt gebruiken op een beeldscherm, de zogenaamde touchscreen-handschoenen. In sommige beroepen staan werkinstructies op een iPad of in een app op de telefoon. Dan is het handig wanneer je je handschoenen niet uit hoeft te trekken bij het bedienen van je apparaat.