Momenten waarop een bedrijf een financieel adviseur nodig heeft

Een klein bedrijf heeft meestal niet op alle gebieden experts in huis. Dat is ook helemaal niet nodig, je kunt hen ook alleen inschakelen wanneer je ze concreet nodig hebt. Zo zijn er momenten waarop een bedrijf goed een financieel adviseur kan gebruiken.

Bij de start van het bedrijf

Ga je een bedrijf opzetten, dan kan het zeker verstandig zijn om hierbij advies te vragen op financieel gebied. In veel gevallen heb je om te starten een kapitaal nodig, waarvoor veelal bij de bank zal worden aangeklopt. Natuurlijk zal de bank je verzoek kritisch bekijken, en zelf berekenen of het te lenen bedrag niet te hoog is en wellicht niet zonder risico’s kan worden terugbetaald.

Om een goede kans te maken bij de bank, is het handig om zelf ook deze berekeningen degelijk uit te laten voeren. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen. Deze kan niet alleen de berekeningen maken, maar je ook adviseren over het te lenen bedrag of andere manieren van investeren in het bedrijf. Waar je zelf als startende ondernemer de zaken wellicht iets te rooskleurig in kan zien, kan een adviseur je een realistischere kijk op de zaken geven. Dat helpt je, zowel bij het krijgen van een lening bij de bank, maar ook bij het opstarten van je bedrijf. Met de juiste adviezen is de kans kleiner dat je je geld uitgeeft aan zaken die je ook echt kunnen helpen om van je bedrijf een succes te maken.

Als het even wat minder gaat

Het kan ieder bedrijf overkomen: de zaken gaan even wat minder. Het is als ondernemer niet altijd gemakkelijk om te achterhalen waardoor dit gebeurt. Nog moeilijker wordt het dan om in te zien welke maatregelen er het best genomen kunnen worden om het tij te keren.

Ook hier kan een financieel adviseur je helpen. Door kritisch te kijken naar de geldstromen binnen het bedrijf, kan deze wellicht de oorzaak van de problemen achterhalen. Misschien maak je wel veel hogere personeelskosten dan je je kan veroorloven, of blijkt het pand waarin je gevestigd bent veel duurder te zijn dan nodig en wenselijk is. Door dit goed uit te laten zoeken is de kans groter dat je de juiste maatregelen kan nemen om je bedrijf er weer financieel bovenop te helpen.

Als het bedrijf kan uitbreiden

Gaan de zaken juist goed, en denk je aan uitbreiding? Ook dan is wat advies welkom. Want welke uitbreidingen brengen uiteindelijk geld in het laatje, en hoe voorkom je dat je te snel uitbreidt en veel te grote risico’s neemt? Dit zijn zaken die vaak prima vallen te berekenen, zodat je kunt uitbreiden zonder het voortbestaan van je bedrijf op de lange termijn op het spel te zetten.