Als ondernemer is jou er ongetwijfeld veel aan gelegen om jouw concurrenten op de hielen te blijven zitten. Daarom is het belangrijk om zo nu en dan in jouw bedrijf te investeren. Je kunt jouw bedrijf uitbreiden of een nieuwe vestiging openen, maar ook nieuwe machines en/of voertuigen kopen. Om dergelijke investeringen te doen, moet je vaak met een flinke zak geld over de brug komen. Heb je momenteel niet voldoende geld om de investering te doen? Vraag dan een zakelijke lening aan. Deze financieringsvorm leent zich namelijk uitstekend voor dergelijke langlopende investeringen. Hebben we jouw interesse gewerkt? Wij vertellen je hier hoe je een zakelijke lening aanvraagt.
Bereken hoeveel geld je nodig hebt
Voordat je een zakelijke lening aanvraagt, raden wij je aan te berekenen hoeveel geld je nodig hebt. Helaas zijn er genoeg ondernemers die dit niet doen. Zij lenen lukraak een bedrag en gebruiken hier vervolgens maar een deel van. In dat geval is het een dure lening, want je betaalt rente over het gehele bedrag dat je leent. Leen daarom liever precies het bedrag dat je nodig hebt. Als je dit eenmaal weet, kun je kijken hoeveel geld je kunt lenen. Bij de meeste kredietverstrekkers kun je zelf een zakelijke lening berekenen. Hierdoor weet je precies of je het bedrag kunt lenen dat je nodig hebt om jouw investering te financieren.
Zoek een geschikte geldverstrekker
Vroeger moest jij je tot een bank richten voor een zakelijke lening. Ook nu kun je hier nog steeds aankloppen, maar dat hoeft niet. Je kunt tegenwoordig namelijk ook terecht bij een online geldverstrekker. Doordat het aanbod zo groot is, is het geen gemakkelijke opgave om een keuze te maken. Sommige ondernemers kiezen lukraak een geldverstrekker uit, maar dat is niet aan te raden. Waarom niet? Omdat er namelijk nogal wat verschil zit tussen zakelijke leningen. Zo betaal je bij de ene geldverstrekker bijvoorbeeld een hogere rente dan bij de andere. Uiteraard wil je niet onnodig veel betalen voor jouw zakelijke lening. Daarom raden wij jou aan geldverstrekkers met elkaar te vergelijken voordat je de knoop doorhakt.
Bepaal een geschikte looptijd
Heb je een geschikte geldverstrekker gevonden? Bepaal dan voor jezelf wat de beste looptijd is voor jouw zakelijke lening. De maximale looptijd bedraagt 5 jaar (60 maanden), maar je kunt ook voor een looptijd van 3, 6, 12, 24, 36 of 48 maanden kiezen. Welke looptijd je ook kiest, je moet er altijd voor zorgen dat je het geleende bedrag aan het einde van de looptijd volledig hebt afgelost. Hierdoor lijkt een lange looptijd misschien interessant, maar dat is niet altijd het geval. Als je voor een lange looptijd kiest, betaal je namelijk ook langer rente. Hierdoor kan jouw zakelijke lening onderaan de streep (fors) hoger uitvallen dan bij een kortere looptijd.
Verdiep je in de rente
Er zijn ondernemers die een bedrijfslening aanvragen zonder zich te verdiepen in de rente. Dit raden wij jou niet aan, want hierdoor kun je uiteindelijk voor verrassingen komen te staan. Je kunt bijvoorbeeld aanzienlijk meer rente betalen dan nodig. Niet iedere geldverstrekker hanteert namelijk hetzelfde rentepercentage. Daarnaast kan jouw rente hoger uitvallen als een geldverstrekker van mening is dat het risicoprofiel van jouw onderneming niet gunstig genoeg is. In dat geval krijg je te maken met hoge(re) risicokosten. Hiermee dekt een geldverstrekker het risico af dat een zakelijke lening niet wordt afgelost. Tot slot hangt de rente ook af van het rentepercentage dat op dat moment gehanteerd wordt.