Haaruitval bij vrouwen: het komt vaker voor dan je denkt

Er wordt niet veel over gesproken, maar toch is het iets waar best veel vrouwen mee worstelen: haaruitval. Hoe komt het, dat je opeens veel meer haar verliest dan normaal? En wat kun je eraan doen om het te voorkomen, of om de gevolgen minder zichtbaar te laten zijn?

Vaak heeft het een duidelijke reden

Als je als vrouw opeens een flinke dot haar in je borstel vindt, kun je daar flink van schrikken. Ben je plotseling kaal aan het worden? Gelukkig is de haaruitval heel vaak van voorbijgaande aard, en groeien de verloren haren vanzelf weer aan. En mocht de haaruitval toch blijvend zijn, dan is dit ook bij vrouwen steeds beter op te lossen middels een haartransplantatie.

Om bij het begin te beginnen: hoe komt het eigenlijk dat je je haar verliest? Vaak is er helemaal niets aan de hand, en is het gewoon de haaruitval die wordt veroorzaakt door de cyclus die ieder haarzakje doormaakt. Van die haarzakjes heb je er ontelbaar veel op je hoofd. Uit ieder zakje groeit een haar, maar deze heeft niet het eeuwige leven. Na een periode van groei, gaat het haarzakje tijdelijk een rustfase in. De haar zal hierdoor uitvallen. Maar geen nood: na een korte periode van rust, groeit er gewoon weer een nieuwe uit. Op deze manier verlies je ongeveer honderd haren per dag, maar doordat er ook iedere dag ongeveer weer honderd nieuwe haren beginnen te groeien, zie je hier niets van. In het voorjaar en het najaar verlies je op deze manier vaak wat meer haren, maar ook dit lost zichzelf binnen een korte periode weer op en is heel normaal.

Ben je net zwanger geweest? Of behoorlijk ziek? Gebruik je medicijnen, of heb je erg veel stress? Ook dan kan je net wat meer haaruitval dan normaal ervaren. Ook hierbij gaat het om een tijdelijke variant, waarbij de haarzakjes vanzelf weer actief worden. Wacht het in dit soort gevallen dus altijd even af, en geef je lichaam de kans het zelf op te lossen voor je op zoek gaat naar andere middelen.

Erfelijk bepaald, net als bij mannen

Heb je het gevoel dat je haar blijvend een stuk dunner aan het worden is, en je steeds minder haar op je hoofd overhoudt? Dan heb je zeer waarschijnlijk last van erfelijk bepaalde haaruitval. Dit is bij mannen een bekend verschijnsel, maar ook haaruitval vrouwen is zeker niet uniek: het overgrote deel van de vrouwen krijgt hier in meer of mindere mate mee te maken.

In dit geval groeit er op de plek van een uitgevallen haar geen nieuwe meer, ook niet als je met speciale shampoo of smeerseltjes in de weer gaat. De enige manier om het haar weer te laten groeien, is door er haarzakjes naartoe te transplanteren. Gelukkig is dit een ingreep die de laatste jaren steeds minder ingrijpend en pijnlijk is geworden, zodat de drempel om een transplantatie uit te laten voeren ook voor vrouwen steeds lager is geworden.