Welke verzekeringen heb je nodig als zzp’er?

Zelfstandig ondernemen, dat betekent vrijheid maar ook verantwoordelijkheid. Want als jij niet voor je eigen zaakjes zorgt, doet niemand het. Daarom werk je hard, zorg je goed voor je klanten en heb je een plan voor de toekomst. En daar horen natuurlijk ook de juiste verzekeringen bij.

Zijn er verplichte verzekeringen voor zzp’ers?

Nee, als zzp’er ben je niet verplicht om bepaalde verzekeringen af te sluiten. Tenminste, nu nog niet. Het Nederlandse kabinet is namelijk bezig met plannen waarbij het verplicht wordt om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Daarmee verzeker je jezelf van inkomen als je door een ongeluk of ziekte niet meer kunt werken.

Maar goed, op dit moment zijn er dus nog geen verplichte zzp-verzekeringen. Maar er zijn er wel een paar die eigenlijke elke zzp’er goed zou kunnen gebruiken. We nemen ze hieronder even met je door.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De naam zegt het al: een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is er voor schade waar jij als zzp’er voor verantwoordelijk bent. Bijvoorbeeld als je schilder bent en bij een klant op locatie bent. Je bent bezig het kantoor van een nieuwe lik verf te voorzien, wanneer je per ongeluk een blik verf omstoot. De vloerbedekking van de klant is hierdoor beschadigd en moet worden vervangen.

Daar hangt een flink prijskaartje aan, maar gelukkig kun je je tegen dit soort risico’s dus verzekeren. Dat geldt ook voor situaties waarbij iemand door jouw toedoen op de werklocatie gewond raakt. Of wanneer er schade ontstaat aan apparatuur die je geleend of gehuurd hebt.

De rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers, is dat wel nodig? Vallen die risico’s niet onder je particuliere rechtsbijstandverzekering? Het is een veelvoorkomend misverstand dat dit inderdaad zo zou zijn. Maar je particuliere rechtsbijstandverzekering sluit zzp-werksituaties juist uit.

Mocht er dus een juridisch conflict met een klant ontstaan over jouw werk, dan helpt deze verzekering je met juridische hulp. Maar ook wanneer jij een conflict hebt met een leverancier, of wanneer een klant niet wil betalen. Risico’s die elke ondernemer tegenkomt, maar waarbij je particuliere verzekering dus niet genoeg is.

Welke risico’s horen er bij jouw vak?

Het antwoord op die vraag bepaalt namelijk welke verzekeringen jij als zzp’er nodig hebt. En dat kan weer per ondernemer verschillen. Iemand die zijn klanten juridisch advies geeft loopt nu eenmaal andere risico’s dan bijvoorbeeld een ondernemer in de horeca. Kortom, heel verstandig om daar eens wat tijd voor vrij te maken en alles op een rij te zetten.