Hoe duurzaam is jouw huis?

Hoe duurzaam je huis is, hangt van verschillende factoren af. Waar je zelf op kunt letten, is dat je kiest voor materialen die opnieuw kunnen worden gebruikt of die al eerder gebruikt zijn. Zo voorkom je dat er steeds maar meer geproduceerd moet worden.

De basis krijg je, de rest vul je zelf in

Hoe duurzaam je huis ooit gebouwd is, daar kun je nu weinig meer aan veranderen. Vaak is het zelfs lastig om te achterhalen welke materialen er precies gebouwd zijn, en hoe duurzaam deze zijn. Je kunt echter wel bij de inrichting en bij toekomstige verbouwingen, aanpassingen en onderhoud kiezen voor zo duurzaam mogelijk.

Neem bijvoorbeeld je kozijnen. Als deze van hout zijn, kun je met een beetje pech in de loop der jaren te maken krijgen met beschadigingen en verrotting. Soms valt dit te repareren, maar vaak is de keuze voor nieuwe kozijnen de beste. Op dit moment kun je ervoor kiezen om dit zo duurzaam mogelijk te doen, en te kiezen voor duurzaam geproduceerd hout. Hout is een natuurproduct, dat sowieso als voordeel heeft dat het hergebruikt kan worden. Kies je voor duurzaam hout, dan weet je zeker dat er geen bossen zijn gekapt op plekken waar dit niet zou mogen gebeuren. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de kozijnen, maar ook voor eventuele andere houten delen van je huis. Ook in je tuin, denk bijvoorbeeld aan je schuttingen of schuurtje, kun je kiezen voor duurzaam hout.

Hergebruik is altijd beter

Materiaal gebruiken dat al eerder is gebruikt, wat bij hout het geval kan zijn, is altijd goed. Maar kiezen voor materialen die zelf weer opnieuw gebruikt kunnen worden, natuurlijk ook. EPDM is daar bijvoorbeeld een goed voorbeeld van. Deze nieuwe soort dakbedekking gaat niet alleen veel langer mee dan oudere materialen, het is ook nadat zijn levensduur erop zit (na pakweg 50 jaar) weer volledig te recyclen. Een EPDM dak is dus een stuk duurzamer dan een dat dat bijvoorbeeld met bitumen is bedekt, dat kun je nadat het zijn beste tijd gehad heeft alleen nog maar weggooien.

We wonen met veel mensen op deze planeet, en blijven steeds maar nieuwe spullen maken. Die hebben we nodig, dat klopt, maar niet altijd. Er wordt bijna net zoveel weggegooid als dat er nieuw wordt geproduceerd, zonde! Kijk daarom bijvoorbeeld bij de inrichting van je huis ook eens in een kringloopwinkel. Misschien vind je daar wel precies de kast of tafel die je zoekt, dan voorkom je ook meteen dat er weer een nieuw exemplaar hoeft te worden geproduceerd.