Het land in kaart gebracht met drones

Wat is de beste manier om een gebied te bekijken? In al zijn schoonheid, of juist om eventuele knelpunten of problemen snel te kunnen constateren? 

Van bovenaf zie je meer

Documentaires of boeken waarin beelden te zien zijn die van bovenaf gemaakt zijn, zijn populair. Niet zo vreemd, want van bovenaf krijg je een bijzonder en bovenal compleet beeld van een gebied. We doen het zelf ook graag, als we als toeristen een stad bezoeken: de hoogte in. De rijen voor uitkijktorens, kerken of andere hoge plekken zijn vaak de langste van de stad. Veel toeristen die maar kort de tijd hebben om een stad te bekijken, doen dit het liefst vanaf een zo hoog mogelijk punt. Dit levert niet alleen bijzondere foto’s op, het geeft hen ook het gevoel de hele stad te hebben gezien, ware het dan van een afstandje.

Ook natuurdocumentaires maken graag gebruik van dronebeelden. Op deze manier kunnen dieren in hun natuurlijke omgeving worden gefilmd, terwijl zij daarbij slechts minimaal gestoord worden. De beelden die tegenwoordig met drones gemaakt kunnen worden, zijn zeer scherp en gedetailleerd. Het is dus een prachtige manier om de natuur en alle dieren die hier in leven in beeld te brengen. Niet alleen ter vermaak, al is dit een mooie bijkomstigheid. Ook voor biologen is het een nieuwe manier om dieren goed te kunnen bestuderen, net als het voor overheden en organisaties die de natuur moeten beheren de perfecte manier is om deze gebieden steeds goed in kaart te brengen en te controleren. Dit is niet alleen stukken nauwkeuriger dan wanneer je het vanaf de grond zou doen, het gaat ook nog eens vele malen sneller.

Een gebied compleet in kaart gebracht

Voor er, of dat nu in een natuurgebied of ver daarbuiten, iets ontwikkeld kan worden, moet dit gebied goed in kaart worden gebracht. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om de aanleg van wegen, of de herinrichting van bepaalde (natuur)gebieden. Steeds meer bureaus die dit soort diensten verzorgen, maken hierbij gebruik van een drone. Zowel bij start van een project als bij de inspectie van gedane zaken, waarbij bijvoorbeeld gekeken kan worden naar de bouwkundige staat of benodigd onderhoud, is de drone een handig hulpmiddel om snel en veilig de zaken in kaart te brengen. Drone inspecties zijn verspreid over het hele land mogelijk, een drone inspectie Zeeland of Groningen, of waar dan ook, is vaak snel in te plannen door de lage impact van deze inspectie op de omgeving. Het levert veel en bovenal betrouwbare informatie en beelden op, die vaak de basis zijn van nieuwe ontwikkelingen.