Welke elektrische fiets- motor?

Elektrische fietsen worden steeds bekender en vaker verkocht. Het kopen van een elektrische fiets is een stuk ingewikkelder dan het kopen van een normale, niet- aangedreven fiets. Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen, verschillende plekken van motoren, verschillende accu’s en versnellingen, om er zo maar een paar te noemen. Als de verkeerde fiets wordt gekocht, kan er niet meer heel veel mee gedaan worden en kost het toch een bom met duiten. Daarom is het zeker belangrijk om de goede type elektrische fiets te kiezen, met de correcte motor. In deze blog zal in worden gegaan op de verschillende plekken waar de motor gemonteerd kan worden en welke voor- en nadelen hier aan vastzitten, zodat de perfecte fiets gekocht kan worden.

Voorwielmotor

Er zijn drie plekken waar een motor geplaatst kan worden op een elektrische fiets. Eén hiervan, en waar we mee zullen beginnen, is op het voorwiel. Elektrische fietsen met een voorwielmotor zijn bijna niet te onderscheiden van een normale fiets, omdat de motor netjes wordt weggewerkt. Goed dus voor mensen die net een beetje steun kunnen gebruiken, zonder dat dit steuntje erg duidelijk is. De motor is daarnaast ook erg stil.

Een voorwielmotor begint te werken zodra er weggefietst wordt. Dit komt door de rotatiesensor die er op zit. Er wordt gemeten of de fiets in beweging is en welke trapondersteuning daarbij nodig is. Heel handig dus! Wanneer de accu van de motor leeg is, kan er nog steeds gemakkelijk gefietst worden, alsof het een niet-elektrische fiets is.

Een nadeel van een elektrische fiets met voorwielmotor is dat het niet zo goed op verschillende terreinen bruikbaar is. Zo kan wielspin ontstaan bij een gladde ondergrond, waardoor zandwegen en sneeuw moeilijk te befietsen zijn. Ook heuvelachtig terrein is misschien niet het beste voor deze motor, omdat de trapondersteuning minder krachtig is dan bij de andere motoren. Daarnaast zorgt de motor ervoor dat het voorwiel niet zelf te verwisselen is bij een lekke band. Dit moet door een fietsenmaker gedaan worden.

Middenmotor

Een andere soort motor is de middenmotor. Bij een elektrische fiets met middenmotor wordt de aandrijving niet op het wiel geplaatst, zoals bij de andere twee opties, maar op de ketting. Dit zorgt voor een natuurlijk aanvoelende ondersteuning. Dit is waarschijnlijk de reden dat een middenmotor het populairst is binnen de elektrische fietsen.

De energie van de middenmotor wordt overgebracht naar de trapas. Dit is te vergelijken met trappende benen op een niet-elektrische fiets. Een krachtsensor meet hoe hard er getrapt wordt en past hier de trapondersteuning op aan. Wanneer er minder getrapt wordt, zal de fiets meer trapondersteuning bieden. De plaatsing van de motor geeft ook voordelen. De fiets is stabieler, omdat er geen extra gewicht op één van de banden zit en banden kunnen zelf geplakt worden. Er hoeft niet naar een fietsenmaker te gaan.

De nadelen zijn de prijs, het geluid van de motor en de hoe krachtig de motor is. Een elektrische fiets met middenmotor is in het algemeen duurder dan de andere twee opties. De motor maakt ook geluid, bij elke motortechniek. Middenmotoren zijn krachtiger dan voorwiel- of achterwielmotoren. De ketting zal hierdoor snel slijten en beschadigingen aanbrengen. Bij nieuwere modellen zijn de laatste problemen opgelost.

Achterwielmotor

Als laatst is er de achterwielmotor. Deze geeft de meest natuurlijke rijbeleving, omdat een niet- elektrische fiets ook wordt aangestuurd door het achterwiel. De motor is daarnaast erg stil, wat meehelpt aan de natuurlijke belevenis. Een elektrische fiets met achterwielmotor heeft meerdere versnellingen en een laag gewicht. Deze is dus erg bruikbaar op heuvelachtig terrein.

Een nadeel is hetzelfde als bij de voorwielmotor: de band kan niet zelf worden vervangen wanneer deze lek is. Er moet naar de fietsenmaker worden gegaan. Daarnaast is het gewicht van de fiets op de achterkant en kan verplaatsen van de fiets moeilijk zijn en kunnen er minder kilometers uit de accu gehaald worden, in vergelijking met de middenmotor.

Hopelijk helpt dit rijtje met het uitzoeken van de perfecte motor, zodat de elektrische fiets goed bij u past!