Een nieuw bedrijf: waar vestig je het?

Als je van plan bent om een bedrijf te beginnen, komt vroeg of laat de vraag naar boven waar je dit dan gaat vestigen. Een belangrijke vraag, want het soort pand en de locatie die je kiest kunnen grote gevolgen hebben voor je nieuwe bedrijf.

Heb je een pand nodig?

De eerste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden, is of je wel echt een bedrijfspand nodig hebt. Begin je een eenmanszaak, dan is het vaak verstandiger om je bedrijf eerst eens rustig op te bouwen voor je op zoek gaat naar een pand. Tot die tijd kun je een werkplek thuis inrichten of gebruik maken van flexplekken die je op steeds meer plekken in de stad tegenkomt. Wil je afspreken met klanten, dan ga je naar hen toe of spreek je op een externe locatie af. Op die manier kun je eerst een netwerk opbouwen en je bedrijf goed van de grond laten komen. Is het moment aangebroken dat je structureel winst gaat maken, kun je altijd nog een bedrijfspand gaan zoeken.

Als je wel een pand nodig hebt: waar dan?

Heb je echt een bedrijfspand nodig, dan is het de vraag waar je gevestigd wil zijn. Een zogenaamde zichtlocatie is duurder dan een pand op een bedrijventerrein in een buitenwijk en kan dus een slechtere keus lijken. Hier staat echter tegenover dat je, met veel mensen die in het voorbijgaan jouw bedrijf zien, wellicht weer minder budget hoeft te reserveren voor marketing.

Ook moet je je goed afvragen wat het doel van je pand precies is. Is het enkel en alleen om erin te werken, maar niet om gasten te ontvangen? Dan kun je voor een locatie kiezen buiten de stad, op een plek die niet per se ‘in de loop’ ligt. Dit is vaak een stuk goedkoper dan een pand op een A-locatie, en aangezien je voor het huren of kopen van een bedrijfspand vaak een New10 zakelijke lening nodig zal hebben, is het verstandig de kosten als het kan zo laag mogelijk te houden.

Is het juist belangrijk dat je goed zichtbaar bent, of begin je bijvoorbeeld een winkel? Dan moet je zijn waar je klanten ook zijn. Vastgoed financieren is dan wat lastiger en duurder, maar als je bedrijfsplan goed is met de hulp van een (zakelijke) geldschieter nog steeds goed te doen. Het belangrijkste om je af te vragen is of het pand van je keuze je de omzet op gaat leveren die je nodig hebt om de financiering af te betalen. Een mooi pand, maar hoge schulden: daar heb je tenslotte niks aan.