Waar dient duurzame palmolie voor?

Vaak weten we niet wat er in onze voedingsmiddelen, shampoos of wasmiddelen zitten. Wist jij bijvoorbeeld dat jouw favoriete koek duurzame palmolie bevat? Maar liefst 50% producten die we zien staan in de supermarkt bevatten palmolie. Wat is palmolie en hoe wordt die dan gemaakt? what is palm oil used for

wat is palmolie? 

Palmolie ofwel rode palmolie is afkomstig van de rode vrucht van de oliepalmen. Palmolie zijn al eeuwen te vinden in West-Afrika, Zuid-Amerika en Zuid-oost Azië. De palmolie is een van de goedkoopste en populairste oliën. Een oliepalm gaat circa 30 jaar mee en werpt zijn vruchten na het derde jaar. Een oliepalm geeft heel het jaar vruchten en is daarom ideaal. Na het oogsten, worden de vruchten binnen een dag gestoomd en geperst. Hiermee scheid je de zaden van de olie. Hierna wordt de palmolie gebracht naar de raffinaderij. Deze zuivert de palmolie. Vele producten die wij de dag van vandaag nog gebruiken zijn gemaakt van palmolie. Palmolie zorgt bijvoorbeeld voor de knapperigheid van een koekje. Palmolie kent vele voordelen.

 

Waarom is er behoefte aan duurzame palmolie en wat zijn de voordelen? 

Duurzame palmolie is een investering voor de natuur, omdat deze ontbossing vrij geproduceerd zijn. Hierdoor ontneem je de woonruimte van vele dieren niet en vorm je geen bedreiging voor de tropische bossen. Duurzaam palmolie is tevens ook een manier om kleine boeren eerlijke kansen te geven. Vele kleine boeren zijn afhankelijk van de opbrengsten van de palmolie. Gezien de teelt heel het jaar doorgaat, zijn de kleine boeren gezind met doorvoer van duurzame palmolie. Allerlaatst stimuleert duurzame palmolie de transformatie van de industrie. Ofwel hoe meer vraag naar duurzame palmolie, hoe belangrijk duurzaamheid wordt en hoe duurzamer bedrijven produceren. Veelal zijn er discussies geweest om geen palmolie meer te produceren. Echter bleek dat dat geen oplossing maar verschuiving van het probleem is. Als mensen massaal geen palmolie meer gebruiken, zullen er bijvoorbeeld kokosnootolien en sojabonen geproduceerd worden. Deze hebben veel meer grond nodig dan bij palmolie. Dit betekent dat er dan sprake zal zijn van meer ontbossing. Door duurzame palmolie gebruiken voorkom je dus ook grote ontbossingen. 

Welke producten bevatten palmolie? 

Veel producten die wij thuis gebruiken en in supermarkten mogen zien, bevatten palmolie. Waar wordt palmolie voor gebruikt? Palmolie is een grondstof van vele producten. De palmolie dient ter emulgator of wasactieve stof. Producten die palmolie bevatten zijn het volgende: (baby)voeding, brood, beleg en cosmetica. Veel cosmeticaproducten bevatten duurzame palmolie. Denk hierbij aan zeep, billendoekjes, shampoo, lippenstift en deodorant. Ook zit palmolie in onze favoriete koekjes. Hierdoor zijn onze koekjes heerlijk knapperig.