Autoverzekering afsluiten?

Wanneer je overweegt om een nieuwe of andere auto aan te schaffen, kan het alvast zinvol zijn om eens te kijken naar de verschillende soorten autoverzekeringen. Er zijn diverse verzekeringsmaatschappijen die verschillende autoverzekeringen aanbieden. Het kiezen van de juiste autoverzekering hangt af van een aantal factoren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de leeftijd van de auto, de hoeveelheid dat de auto gebruikt zal worden, of de auto op een parkeerplaats staat of altijd binnen staat etc. Ook kunnen de prijzen die je betaalt voor een autoverzekering verschillen. Het is daarom raadzaam om de verschillende verzekeringen van de verschillende aanbieders eens te vergelijken voordat je jouw nieuwe auto mag op gaan halen.  

Soorten verzekeringen   

Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen die je af kunt sluiten. Zo kun je vaak kiezen uit een WA verzekering, een beperkte casco verzekering en een allrisk verzekering. Het is belangrijk om na te denken over de zaken waar je jouw auto voor wilt verzekeren op het moment dat je op zoek bent naar een geschikte autoverzekering. Zo kan het misschien wat overbodig zijn om een auto van vijftien jaar allrisk te verzekeren. Echter wanneer je nog een vrij jonge auto hebt of aanschaft, en je deze vaak op een parkeerplaats staat, kan het zinvol zijn om je auto ook te verzekeren tegen vandalisme. Dit omdat vandalisme helaas nog regelmatig voorkomt, tijdens oudejaarsdag bijvoorbeeld. Wanneer er schade optreedt aan jouw auto zal er dan vaak geen briefje onder de ruitenwisser liggen van de dader. Je zult de schade dan dus zelf moeten bekostigen. Dit zijn allemaal zaken waar je goed over na moet denken. Ook kan het zijn dat de verzekering voor jouw auto op een bepaald moment wilt wijzigen. Dit omdat je de auto destijds nieuw hebt gekocht, maar hij nu al wat ouder is en een allrisk verzekering overbodig is geworden.  

Je auto verzekeren  

Wanneer je nog maar pas je rijbewijs hebt zal je een hogere premie moeten betalen voor de verzekering voor jouw auto dan wanneer je al langere tijd in het bezit bent van een autorijbewijs. Dit omdat je dan nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd. Aan de hand van het aantal schadevrije dagen wordt vaak de premie met betrekking tot een autoverzekering bepaald. Wanneer je al wat langer je rijbewijs hebt, maar altijd in een auto hebt gereden die niet op jouw naam stond, zal je ook geen schadevrije jaren hebben opgebouwd. Wanneer je dus een auto aanschaft, ook al heb je nog maar net je rijbewijs, is het van belang dat je deze op je eigen naam laat zetten. Dit omdat je anders op latere leeftijd mogelijk een onnodig hoge premie voor een verzekering voor je auto zal betalen. Tevens is het mogelijk dat er een verplicht eigen risico geldt bij een autoverzekering. Wanneer je dan schade hebt gereden, zal een deel van de schadekosten voor je eigen rekening zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je met het achteruitrijden een paaltje hebt geraakt. Het is dus goed om een aantal zaken te overwegen wanneer je een verzekering voor je auto af wil sluiten.