Fiscale voordelen van elektrisch leasen

Als ondernemer bent u niet blind voor maatschappelijke problemen. U verdiept zich in de opwarming van de aarde door de toegenomen CO2-uitstoot, maakt zich zorgen over gezondheidsproblemen die ontstaan door stikstofverbindingen in uitlaatgassen van auto’s en natuurlijk denkt u mee over de bijdrage die u kunt leveren aan de energietransitie.

Deze grote, maatschappelijke vraagstukken zijn niet makkelijk op te lossen, maar u wilt graag uw steentje bijdragen door uw woning en uw bedrijfspanden goed te laten isoleren. Ook bent u ongetwijfeld terughoudend met energieverbruik en stimuleert u minder te reizen, door bijvoorbeeld te kiezen voor digitale vergadervormen.

Uw ecologische voetafdruk kan zelfs een van de criteria zijn waar uw opdrachtgevers naar kijken bij het verstrekken van opdrachten. Kortom, ecologie staat in het brandpunt van de belangstelling en het lijkt erop dat dit zo blijft. Dus hoe speelt u hier goed op in?

Elektrisch rijden als statement

Een van de aspecten waar u als ondernemer zelf eenvoudig invloed op heeft, is de leaseauto waarmee u zakelijk rijdt. Veel ondernemers kiezen ervoor om een statement te maken door te rijden in een elektrische auto. Dan kunt u natuurlijk kiezen voor de overbekende Tesla, maar er is op dit moment ook een aantal andere automerken dat stevig aan de weg timmert met hun volledig elektrische modellen.

Subsidiëring van particulier elektrisch rijden

De overheid subsidieert op dit moment elektrisch rijden door de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) en door geen motorrijtuigenbelasting en bpm te heffen op volledig elektrische auto’s. Daarnaast zijn er op lokaal niveau nog tal van regelingen waarmee de aanleg van laadpalen wordt gesubsidieerd.

Voor de zakelijke leaserijder is de SEPP niet van belang. Immers, zoals de naam van de regeling al aangeeft, is deze alleen van toepassing op particulieren en als zakelijke leaserijder heeft u ook geen direct voordeel van de wetenschap dat op uw elektrische leaseauto geen motorrijtuigenbelasting of bpm wordt geheven. U heeft alleen te maken met de maandelijkse leasetermijn die u betaalt.

Bijtelling voor zakelijke rijders

Heeft u dan geen enkel voordeel van volledig elektrisch rijden met uw zakelijke leaseauto? Jawel hoor, want behalve een goed gevoel dat uw ecologische voetafdruk door uw keuze voor een volledige elektrische leaseauto sterk vermindert, betaalt u ook minder bijtelling voor uw auto.

Op dit moment bedraagt het bijtellingspercentage voor reguliere auto’s die rijden op fossiele brandstof 22%, terwijl dit voor volledig elektrische auto’s slechts 12% is. Dit percentage wordt berekend over de cataloguswaarde van uw auto en het bedrag aan bijtelling wordt jaarlijks bij uw belastbaar inkomen opgeteld. Door te kiezen voor een elektrische auto, verhoogt u dus uw belastbaar inkomen! In 2022 wordt het bijtellingspercentage op een elektrische auto verhoogd naar 16%.

Alleen bijtelling bij privégebruik

Voor een goed begrip, de bijtelling is ooit geïntroduceerd, omdat de leaseauto werd gezien als beloning in natura. Als u uw leaseauto alleen zakelijk gebruikt, dan is er natuurlijk geen sprake van beloning in natura. U gebruikt uw leaseauto alleen om uw werk te kunnen uitvoeren. Daarom biedt de fiscus aan mensen die hun leaseauto alleen zakelijk gebruiken de mogelijkheid om helemaal geen bijtelling te krijgen. Daarvoor moet u wel aantonen dat u uw auto alleen voor zakelijk reizen gebruikt. Dit dient te gebeuren door een sluitende kilometeradministratie bij te houden waarop elke rit, met datum, kilometerstanden en bestemming, wordt genoteerd.