Een goede autoverzekering is belangrijk!

In Nederland is een autoverzekering verplicht. Je moet dus, om de weg op te mogen met de auto, minimaal een WA verzekering hebben. Maar wat is nu een WA verzekering en wat is het verschil met een WA volledig casco-verzekering? Is het altijd verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten en hoe weet je nu waar je moet zijn voor de goedkoopste autoverzekering? Soms zie je door de bomen het bos niet meer. In dit blog help ik je een stukje op weg.

Welke autoverzekeringen zijn er?

In Nederland kennen we drie opeenvolgende autoverzekeringen.

WA – Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering is de meest basic die je kunt vinden. Wanneer je een WA-verzekering hebt, wordt schade die jij met je auto aan andere voertuigen of personen aanbrengt, vergoed. De schade die jouw auto hierbij oploopt wordt niet vergoed.

WA plus – Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering + beperkt casco

Deze verzekering dekt, behalve schade die jij met je auto aan andere voertuigen of personen aanbrengt, ook brand-, hagel-, storm-, diefstal- en ruitschade. De schade die jij aan je eigen auto toebrengt wordt niet vergoed.

WA volledig casco – Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering + volledig casco

Deze autoverzekering kennen we ook als “all risk”. En dat is precies wat deze autoverzekering inhoudt: alle schades zoals in de WA en de WA plus beschreven én de zelf veroorzaakte schade aan je auto worden vergoed.

Welke aanvullende verzekeringen zijn er?

Een paar aanvullende verzekeringen zijn:

De ongevallenverzekering voor inzittenden

Deze verzekering zorgt ervoor dat jij en de inzittenden van je auto, ook bij een ongeval dat door jou wordt veroorzaakt, verzekerd zijn voor medische kosten. In het geval van een blijvende invaliditeit of overlijden wordt een vooraf bepaald bedrag uitgekeerd.

De schadeverzekering voor inzittenden

Met een schadeverzekering voor inzittenden zijn jij en de inzittenden van je auto verzekerd bij zowel lichamelijke als materiële schade na een ongeval. Dit schadebedrag loopt meestal tot maximaal 1 miljoen.

Het verschil tussen deze twee verzekeringen? Bij een inzittendenverzekering wordt een vooraf gesteld bedrag vergoed en bij een schadeverzekering de daadwerkelijk geleden schade.

Ook een rechtsbijstandsverzekering, een aanschafwaarderegeling en een nieuwwaarderegeling kunnen voor jou interessant zijn.

Hoe bepaal ik welke autoverzekering bij mij past?

Een autoverzekering is belangrijk, maar ook heel persoonlijk. Een autoverzekering vergelijken is daarom belangrijk. Vroeger moest je, om autoverzekeringen met elkaar te kunnen vergelijken, bij diverse verzekeringskantoren langs of offertes opvragen. Dat hoeft nu gelukkig niet meer. Dankzij een slim systeem, waarin je maar één keer je gegevens hoeft in te vullen, vind je al snel verschillende autoverzekeringen. Door de diverse opties met elkaar te vergelijken op bijvoorbeeld prijs per maand, dekking en persoonlijke situatie, komt er al snel een autoverzekering in beeld die bij jou past.

Een goede autoverzekering hoeft zeker niet duur te zijn, maar het is wel verstandig om goed naar de dekking te kijken voor je een verzekering afsluit. Dit kan er misschien voor zorgen dat je iets meer betaalt per maand, maar dat je, als het onverhoopt toch een keer mis gaat, een hoger bedrag uitgekeerd krijgt.