Dit is waarom een auto importeren voordelig kan zijn

Ben je al langere tijd op zoek naar een specifieke auto? En lukt het je maar niet om deze auto in ons land te vinden? Dan is het interessant om je pijlen eens op andere landen in Europa te richten. In onder andere Duitsland en België vind je de gewenste auto mogelijk wel terug. Als je een auto gaat importeren, geniet je bovendien van een kostenbesparing.

Hoge belastingen in Nederland

Als je een nieuwe auto bij een Nederlandse dealer gaat bestellen, moet je diep in de buidel tasten. Dit komt niet zozeer door de basisprijs van de auto’s, maar door alle belastingen. In ons land betaal je op een auto namelijk standaard twee belastingen:

–           BTW: over de cataloguswaarde van een auto wordt standaard 21% btw geheven.

–           BPM: voor elke auto moet je een bepaald bedrag aan BPM betalen. Dit bedrag is afhankelijk van de CO2 uitstoot. Des te meer CO2 de gewenste auto uitstoot, des te meer je aan de BPM kwijt bent.

Met name door de BPM zijn auto’s in ons land heel duur. Als je de prijs van een auto in Nederland met een zelfde soort auto in Duitsland vergelijkt, weet je niet wat je ziet. Het verschil hiertussen kan duizenden tot tienduizenden euro’s bedragen. Alleen al om deze reden is een auto importeren interessant.

Als je een auto uit het buitenland importeert, hoef je namelijk minder BPM te betalen. Bij het berekenen van de BPM wordt namelijk naar de restwaarde van BPM gekeken. De Belastingdienst heeft hier allerlei tabellen en formules voor bedacht, waarbij onder andere naar de leeftijd en kilometerstand gekeken wordt.

Nieuwe auto uit het buitenland importeren

Wil je per sé een gloednieuwe aanschaffen? Dan kan het ook interessant zijn om deze gloednieuwe auto uit het buitenland te halen. In dat geval moet je wel het volledige bedrag aan BPM betalen, maar de cataloguswaarde van de auto ligt vaak een stukje lager.

Bijkomend voordeel: als je een specifieke auto wenst te hebben, is de kans klein dat je die auto in ons land vindt. Aangezien het aanbod in Duitsland een stuk groter is, vind je de gewenste auto mogelijk wel in Duitsland terug. Als dit een volledig nieuwe auto betreft, kun je het beste maar zo snel mogelijk toehappen. Dat is in principe een kans die je niet mag laten schieten.

Importkosten vallen reuze mee

Denk je dat het importeren van een auto prijzig is? Dat is absoluut niet het geval. Voor een paar honderd euro kun je door een specialist een auto uit het buitenland laten importeren. Deze specialist zorgt dan ook voor bijvoorbeeld de RDW goedkeuring en het aanvragen van de Nederlandse kentekenplaten. Een bekende specialist in Nederland is Dasimport.nl.